Corelarea evenimentelor de calitatea energiei cu conditiile de mediu

29.01.2019


Evenimetele intermitente de calitatea energiei sunt dificil de masurat, iar identificarea cauzelor producerii lor este foarte complexa. In retelele electrice aeriene pot aparea goluri de tensiune si flicker datorita fenomenelor meteorologice precum vantul, ploaia, variatiilor mari de temperatura.

Corelarea intre evenimentele electrice aparute si conditiile meteorologice este dificil de facut si necesita monitorizarea pe termen lung atat a parametrilor electrici cat si ai celor de mediu (viteza vantului, temperatura, umiditatea)

Solutia Fluke: utilizarea analizorului de calitatea energiei Fluke 1748, care permite monitorizarea simultana si sincronizarea valorilor tensiunii si a vitezei vantului pentru analiza si interpretarea completa a rezultatelor
 
Fluke 1748
  • Analizor Clasa A  / IEC 61000-4-30 Ed. 3, livrat standard cu un software de analiza care permite realizarea de rapoarte in conformitate cu EN 50160 si IEEE 519.
  • Categorie de electrosecuritate  600 V CAT IV/1000 V CAT III, perfect pentru intretinere si service in substatii si nu numai.  
  • Cele 20 de sesiuni de inregistrare si posibilitatea transmiterii datelor masurate la distanta (retea LAN) sau descarcarea lor prin retea WiFi pe laptop fac din el un echipament foarte usor de utilizat pe teren.
  • Intrari auxiliare care permit masurarea unor parametrii neelectrici

La Fluke 1748 a fost conectat un accesoriu (174X AUX) cu doua intrari: o intrare ± 10V DC si a doua ± 1,000V DC. Aceste intrari auxiliare pot fi foarte usor scalate cu ajutorului software-ului (inclus standard la livrare) si pot fi corelate atat intre ele cat si cu intrarile de tensiune si curent ale analizorului.  
Acest accesoriu este cheia rezolvarii problemei: prima intrare a fost conectata la un anemometru care converteste viteza vantului (domeniu 0 to 60 m/s to) in iesire liniara de 0 to 10 V. Analizorul a permis monitorizarea timp de 1 luna a vitezei vantului si a valorilor de tensiune, corelarea masurarilor si identificarea foarte exacta a cauzelor evenimentelor (datorita vantului crengile au atins liniiile aeriene).